Tag : competitie

Copilul meu este unic

 

 

20150223_12231820150222_143238

20150110_154350-120150222_143221

 

 

 

 

 

Intr -o zi, Sara a ajuns acasa trista. Am intrebat-o ce s-a intamplat si cu lacrimi in ochi mi-a spus ca a luat un B. Primul ei B.

Mi-a mai spus, justificandu-se timid ca si alti copii au luat B. Si ca totusi, in rest are doar….FB.

Iar eu mi-am amintit gustul amar al primei mele note de 4 (pentru ca uitasem atlasul geografic, nu ca o reflectare a cunostintelor mele).

Am realizat ca e nevoie de o alta discutie in  care sa-i reamintesc ca asteptarile mele sunt mai presus de note si calificative.

 

I-am spus din nou ca e mult mai important tot ceea ce invata si ceea ce ramane dupa invatare. Ca vor fi cunostinte, deprinderi care o vor ajuta in viata.

I-am repetat pentru a …nu stiu cata  oara ca sunt cea mai mandra mamica si ca ea e cea mai grozava fetita.

Am intrebat-o ce-a gresit, nu ca sa o cert, ci ca sa ne corectam greseala  si sa invatam ceva din ea.

I-am spus ca nu o sa ne comparam niciodata cu nimeni, pentru ca ea este UNICA, si  nu concuram decat cu noi insine, sa fim mai buni, sa invatam mai usor, sa crestem si sa ne dezvoltam frumos.

I-am reamintit ca, dincolo de note si calificative, e important sa gaseasca bucuria si dragostea de carte. Si ea a gasit-o. Merge cu placere la scoala, are o invatatoare minunata, care crede si impartaseste aceleasi valori ca si noi, are prieteni multi, adora sa citeasca, sa scrie, se descurca excelent la matematica.

I-am explicat ca notele si evaluarile sunt necesare pentru acest sistem, dar nu trebuie sa se simta presata de ele, pentru ca eu niciodata nu o voi presa din pricina lor.

I-am mai spus ca fiecare copil o sa aiba anumite materii preferate si ca va excela la acestea, in detrimentul altora. Si ca e normal sa fie asa.

Am imbratisat-o strans si i-am soptit ca o iubesc,  ca am incredere in ea  si sunt sigura ca va deveni un om cu suflet mare si ca isi va alege o meserie pe care sa o iubeasca si care sa ii aduca satisfactii.  I-am spus ca e grozava si ma face atat de mandra,  ca imi creste inima de bucurie cand o vad plutind ca o lebada, ca sunt fericita ca citeste carti, ca o invata pe surioara ei tot ceea ce invata ea la scoala, ca ma bucur cand vad cati prieteni are si cu cata generozitate daruieste si iarta. Iar aceste lucruri, sunt infinit mai importante, decat o nota sau un calificativ.

 


Share this:
facebookgoogle_pluspinterestlinkedin

Categories: Povesti pentru cei mari